Kuchnia naszych sąsiadów w dużej  części przypomina także polskie menu. Jest ona dość kaloryczna i ciężka, ale za to bardzo pożywna. 
Zwyczaje kulinarne Niemców różnią się z zależności od regionu. Na zachodzie, w Schwarzwaldzie i Badenii-Wirtembergii skupiają się wpływy sąsiadów- szwajcarów i francuzów. Rejon ten wykorzystuje w swych potrawach dużą ilość warzyw. Na południu jada się potrawy znacznie tłuściejsze i bogate w mięsa.

Niezależnie od podziałów, stałym składnikiem niemieckiego menu  jest mięso wieprzowe. Niemcy przetwarzają je na wszelkie sposoby: różnorodne gatunki kiełbas, kiełbasek (frankfurterki) czy wędlin. W różnych landach, pojawiają często pod inną nazwą i  wykonywane z innym dodatkiem. 

Do narodowych potraw Niemiec należą: zupa z węgorza na rosole wołowym, sznycelgolonka z kapustą lub grochowe puree. W diecie Niemców pojawiają się także warzywa: ziemniakipomidory,kapusta czy szparagi, które są szczególnie cenione i często serwowane jako dodatek do potraw. 

Podaje się je z sosem z pietruszkąsosem koperkowym lub sosem rzodkiewkowym. Treściwa i sycąca zupa eintopf  wspaniale rozgrzewa i dodaje energii. Miłośnicy słodkości preferują Pflaumenkuchen- placek ze śliwkami obsypany dużą ilością cukru, strudel z jabłkami to deser znany i lubiany w całej Europie. Inspirujcie się kuchnią naszych zachodnich sąsiadów i poznawajcie nowe smaki!

Składniki:

Szynka po bawarsku

Szynka po bawarsku




  • 500 szynki
  • 3 marchewki
  • 1/2 selera korzeniowego
  • duża pietruszka
  • por (biała i zielona część)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300ml piwa jasnego
  • 2 łyżki smalcu
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek


Sposób przygotowania:

Szynka po bawarsku

Mięso kroimy na plastry, rozbijamy i z obu stron doprawiamy solą, czarnym pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Na rozgrzanym smalcu smażymy mięso z obu stron na rumiano. Zdejmujemy mięso z patelni i na tym samym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i roztarty czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę marchwie, seler i pietruszkę oraz por pokrojony w półplasterki i smażymy aż będą półmiękkie.

Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem i wykładamy połowę warzyw. Na warzywach układamy mięso a następnie druga cześć warzyw. Całość podlewamy piwem. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30 pod przykryciem, a następnie jeszcze 30 minut bez przykrycia.

Serwujemy z plackami ziemniaczanymi.